lørdag den 14. september 2013

Først var jeg sur

Men jeg kunne ikke lægge den væk alligevel. Det irriterede mig grundigt.
Det var så for chick-litt agtigt, og handlede bare om at skrive pik og kusse, og se mig, jeg kan name droppe alle mulige kendte.
Så kom jeg længere ind, og forstod vigtigheden af de irriterende elementer, pludseligt kunne jeg lide dem. Så blev jeg irriteret på mig selv, og syntes at jeg var en træls type.
Det gik også over, for jeg synes så uendeligt mange af det samme ting som Caitlin Moran.

Gyldendal smed et eksemplar af hendes bog "Kunsten at være kvinde" i nakken af mig. Jeg læste den.
Jeg forstod hendes teenieår med usikkerhed, hendes tyvere med hul på karrieren og jeg forstår hendes alder, da hun skrev bogen, for her er vi jævnaldrende.  Hun minder mig lidt om mig selv, bortset fra jeg ikke render på bar med Lady Gaga. Jeg ved godt, at i troede jeg gjorde.

Hendes bud på en nutidig feminisme tiltaler mig, og jeg ved hvorfor. Det er den samme som jeg har.
Godt krydret med humor og realitetssans guider hun igennem hendes syn på ligeløn/rettigheder, sexisme og det med at få børn.

Jeg brækkede mig næsten i munden, da hun skrev om sin første benhårde fødsel, og blev helt sur over, at det med børn blev forherliget. Så var det hun skrev et kapitel om det med, at ikke ville have børn.

Der skal ikke mere til, så blev hun min nye helt. Jeg indrømmer det. Noget som jeg har fået kastet i nakken, for at lave gratis reklame, har gjort mig glad, og gør, at jeg føler mig forstået.

En kvinde med to unger, fortæller mig på bedste vis, at det er ok, at jeg ikke vil have børn.

Det er så vigtigt at feminisme ikke bliver glemt eller talt ned om, i den tro at det handler om lange bh-fri patter. For der er stadig ikke ligeløn for kvinder. Det er stadig folk, der mener, at det er kvindens egen skyld, at hun bliver voldtaget.
Derfor vil jeg give jer mulighed for at læse bogen også, for jeg tror i, ligesom mig, er intelligente kvinder, der har godt af at blive mindet om vores værd som kvinder, og at i kan lide at grine,væmmes og blive klogere.

Fortæl mig i kommentarfeltet, hvad der er vigtigst for dig ved, at ikke glemme feminismen, en episode hvor du har stået på din ret, som et ligeværdigt individ eller noget andet der vigtigt for os kvinder.
Så trækker jeg lod om, hvem af jer, der skal modtage et eksemplar fra Gyldendal på mandag d. 30.9. Husk at skrive kontakt info.

Mit eksemplar? Det er der allerede en lille kø, der venter på at overtage. Gør gerne som mig. Giv bogen videre, det er at give feminismen videre, og det holder aldrig op med at være vigtigt.

22 kommentarer:

 1. min feministiske sko trykker mest på det punkt hvor mænd får mere i løn end kvinder - selvom de ikke nødvendigvis er de mest kompetente. Jeg er glad for at have taget en lang uddannelse som akademiker, men jeg bliver let bitter når det er tid til lønforhandling og jeg ved, at mine mandlige kollegaer nemt får mere end mig....

  Mht. at få børn, så holder jeg eddermanemar også på at man selv må vælge, som kvinde. basta!

  Jeg ved dog ikke om jeg tør at læse den bog med den uhyggelige fødselsbeskrivelse.... yiiiirks!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så uhyggelig er den slet ikke. Bare sådan er livet nogle gange så barskt. Bare rolig ingen døde børn.

   Det er skisme også for ringe med den løn.

   Og selvfølgelig må man selv bestemme, der er bare så mange meninger om det med at få børn, og Moran redegør bare meget godt for for og i mod.

   Slet
  2. Det var jo i bund og grund bare fordi, hun fortæller det så satans ærligt og godt, at vi var lige ved at vende vrangen på os selv under den første fødsel. Men addddr for en omgang! Lækker blogpost Pile. Ville ønske, jeg havde fået det sagt lige så fint og klart som dig, men jeg er vist stadig lidt forvirret over min egen feminisme...

   Slet
  3. Hahahahaha, se det er derfor jeg holder af dig Trix, du påstår, at jeg siger noget klart. Det er da første gang ever. Bortset fra dengang med din den der alkohol og din far.

   Men ok, det er fordi du gør mig opmærksom på, når jeg siger noget klart. Anede ikke at jeg nu to gange har formået at gøre det. Sjovt ikke? At jeg tror jeg ævler halvsort og gentagende, og andre/du synes det er klart??!!!!
   Og tak. Det gør mig glad at en superskriver som du, synes det. Det med ordene er jo et ømt punkt for mig.

   Jeg må straks læse hvad du har skrevet, for kan se der ligger en post og venter på mig, hos dig.

   Slet
  4. Haha. Jeg er glad for, at jeg lige kan oplyse dig om, når du gør det herresejt. Nu synes jeg jo altid, du er sej, men vores romance er vist også dybere end de flestes i blogland. Jeg blev i hvert fald meget glad af at læse dine ord om et emne, hvor jeg selv følte, at jeg talte lidt sort.
   Måske SKAL man bare føle, at man snakker sort med feminisme?

   Slet
 2. Hov, jamen så kan det da være, at jeg også skulle tage at læse min!

  SvarSlet
  Svar
  1. Giv den en chance. Jeg er glad for jeg gjorde. Den er ikke den bibel som weekendavisen påstår på bogens cover, men den har nogle pointer.

   Slet
 3. Jeg hader, at der skal laves regler for at topposter er lige besat mellem kvinder og mænd. Feminismen er, for mig, ved at få et nyt ansigt, hvor vi alle skal lære at være vores egen, lige meget om vi vil dyrke vores karriere eller vores børn eller vores ikke børn eller vores løse bryster eller vores makeuppede perfekte ydre. Som feminist er min vigtigste opgave at mærke efter og finde min egen vej.
  Hilsen Therese

  SvarSlet
  Svar
  1. Du og Moran har mange ens synspunkter, tak for input, og husk lige en mail adresse el lign så jeg kan kontakte dig og få din adresse, hvis det er dig der vinder. :)

   Slet
 4. Feminist? Ja det er jeg vel. Jeg hadede at finde ud af at mandlig kollega fik langt mere i løn end mig selvom jeg hang et trin højere på stigen. Jeg hadede da en anden mandlig kollega nægtede at bruge toiletbørsten "fordi han var mand" og forventede at det var kvindens job på arbejdspladsen, når nu det også var derhjemme. SÅ bliver jeg rød i kammen og sjovt nok så er det ofte i situationer som disse at man får smidt en "nårh...den tid på måneden!" i hovedet.
  Men jeg elsker at kunne vælge at være feminin når jeg har lyst til det - med kjole, makeup og at blive kurtiseret og forkælet af min mand. Jeg elsker også at kunne være en af stodderne, en drengerøv på hjul med en dåseøl i hånden. Jeg har valgt et liv, hvor jeg måske nok har de hjemlige opgaver som oftest får feminister til at skrige højt, men det er som jeg vil have det. Og det er vigtigst for mig. Jeg elsker mit liv og mine unger. Jeg elsker at have valget. Jeg opdrager mine drenge til at være skønne mennesker - og til at holde på deres ret, for det er så svær en verden. Jeg vil rigtig gerne læse bogen :)
  Kh bettina (bfhlarsen@hotmail.com)

  SvarSlet
  Svar
  1. Toiletbørsten; Jeg håber ikke han bliver alene der hjemme en dag, for så bliver hans toilet da seriøst klamt.

   Jeg holder også at jeg kan være som jeg vil, i forskellige situationer som kvinde. Jeg er ikke en af drengene, men jeg er en af damerne der har en brovten jargon til tider. Jeg gror nemlig ikke en pik, bare fordi jeg hænger ud på hjul. Og det er der feminisme spiller ind, for mig en gang i mellem.Jeg er hvad jeg er, uanset selskab, nemlig et stk hunkøns menneske.

   Valget; Ja, det bør alle mennesker have. Verden over.

   Slet
  2. He he ja ok - nok mig der fik formuleret stodder-samvær forkert. Jeg smider heller ikke bh og gror accessories mellem benene når vi drikker en øl sammen, men jeg kan nyde samværet uden at føle mig stødt på de kvindelig manchetter hvis en lidt chauvinistisk bemærkning ryger afsted. Jeg er stadig kvinde uanset hvem jeg er sammen med :)

   Slet
  3. Haha, jeg ved godt hvad du mente, og jeg er nemlig ofte sådan selv. Tror tilmed jeg topper de der mænd jeg ruller FNS med, med flere længder med min skurvognshumor. Nå. Det må de komme sig over.

   Slet
 5. Jeg undrer mig over at kønskvoter kan forårsage sådan et ramaskrig, når det ikke handler om at vi ender i en sitation med underkvalificerede kvinder i jobbene, fordi kvinder i dag "overhaler" mænd i uddannelsessystemet, så der er rigeligt med veluddannede kvinder at tage fra, men at det handler om at ændre nogle indgroede, ikke altid bevidste mønstre i samfundet. Jeg plejer at give eksemplet om symfoniorkestrer der efter at lave blinde auditions pludselig ansatte flere kvinder. For selvfølgelig er de interesserede i at få de bedste musikere til deres orkester, det er jo det det handler om, så hvorfor var der alligevel ansat flere mænd når deres køn ikke var skjult bag et forhæng? Jeg synes det er et godt eksempel på de indgroede mønstre vi lever efter. (Google: the inpact of blind auditions)

  Og så alligevel så forstår jeg godt det ramaskrig, fordi jeg selv bare for et år siden var direkte imod, til jeg satte mig ind i det og det pludselig gav mening. Jeg tror det er så vanskeligt at diskutere det her, fordi det hurtigt bliver en diskussion på egne følelser og meninger, fordi vi alle i kraft af selv at være kvinder eller selv at være mænd, tror vi har en dyb forståelse alt.

  Og der er jo ingen der tvinger Therese ovenover til at tage en bestyrelsespost hvis hun ikke vil have det. Eller for den sags skyld tvinger fædre til at bruge den øremærkede barsel hvis de ikke vil. Jeg er lidt irriteret over diskussionen så ofte ender på mig-niveau :)

  Sarah
  sarah.rysgaard@live.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Therese; Jeg enig med dig meget langt hen af vejen, det skal der slet ikke herske tvivl om.
   Godt eks. men orkesteret.

   Jeg forstår godt at du kan blive irriteret over mig niveauet, men lige i denne kontekst må vi hellere lige blive enige om, at jeg jo faktisk opfordrer til netop det, i denne omgang.
   Jeg tror på at nogle gange, især i den vestlige verden, så skal vi opleve noget personligt, før vi rykker på det. Andre steder/kontekster/whatever er der måske bare så stor ulighed, at den er så synlig, at man ikke kan lade være med at kæmpe en kamp for helhedens skyld.
   Hver metode til hver sin tid, men jeg giver dig ret alligevel, for jeg kan også irriteres over vores samfunds jeg-mentalitet.

   Slet
 6. For mig er det at være feminist at arbejde for ligestilling mellem mænd og kvinder. For det mener jeg ikke vi har. Endnu. For nylig røg tiltaget om den øremærkede barsel til fædre/medforældre af bordet. Noget der havde givet mødre og fædre og børn bedre muligheder for at være sammen, givet mere lige løn, pension osv... Jeg gik med i en demo til Ligestillingsministeriet, og fint nok at ministeren kom ned til os og talte med os om det. Og han gav is. Og vi ville hellere have øremærket barsel. Lidt en flad fornemmelse.
  Feminisme bliver taget for at være utrolig mange ting. Muligvis er der lige så mange slags feminismer som der er personer, der kalder sig det. Men jeg vil i al fald gerne læse Morans bud på det.

  SvarSlet
 7. Uha, en af hverdagens små kampe for mig har været at jeg konsekvent nægter at være den, der skriver mødereferater - bare fordi jeg er kvinde!

  -Der er så mange små ting på arbejdspladserne, der stadig viser at vi er meget langt fra ligestilling. Udover den ubegrundede lønforskel og det med referaterne er det på min arb.plads fx. altid kvinder der sørger for at starte og tømme opvaskemaskinen, mens mange mænd bare efterlader koppen på bordet.

  Og så er der jo også eksemplet med en bekendt, der nærmest blev chokeret, da hun hørte at min kæreste helt alene passede begge børn mens jeg var ude, for kan en mand virkelig det?

  Så jeg tror den går begge veje - det er ikke kun mændene, der holder fast i uligheden, der er også kvinder, der kører den med omvendt fortegn.

  I bund og grund er ligestilling for mig, ligesom flere også skriver retten til selv at vælge hvad man vil - og have lige mulighed for at gøre det uagtet køn og samme mulighed for at opnå anerkendelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anede ikke M R var en kvindes lod, og priser mig hermed lykkelig for at jeg ikke har oplevet det.

   Den bekendte lever måske i en form for fjern fortid?

   Og Christina, jeg skal live have noget kontakt info på dig, hvis du vil deltage i lodtrækningen.

   Det gælder i øvrigt alle jer, som jeg ikke allerede har kommunikeret privat med.

   Slet
  2. christinapbp snabela gmail com :-)

   Slet
 8. jeg har lavet 3 indlæg der af en el anden grund ikke kommer på (sletter du dem søs fordi du tror de andre tror vi snyder??? For jeg viiiinder da :))

  For mig er feminisme simpelthen at bliveved at italesætte at kønnene IKKE er ligestillede. Da jeg var mere aktiv feminist (og med stifter af NyFeministsik Netværk) blev jeg ofte mødt med snakken om hvorfor vi danske kvinder klager når fx indidke kvinder har det så meget værre...argggh altså! Det gør det skisme ikke mindre langt ude at der ikke er fx ligeløn i dagens dk at der er andre der har det værre...

  Det underlige er hvorfor det bliver ved at være sådan (altså ulige) jeg tror ikke jeg kender nogen der synes det er ok...hverken han el hunkøn...

  SvarSlet
 9. ps...det der stod i de 3 andre indlæg var meeeget længere og meeeget klogere... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sletter ingen ting, ved ikke hvorfor du ikke kunne poste.

   Uha ja, jeg tænkte på ny feministisk netværk da jeg skrev posten. Godt jeg kom mig over mit besøg ved jeres møde, og ikke bestemte mig for at jeg ikke var feminist. En samling vrede kvinder kan afskrække en hver lillesøster type.   Slet

Uh, skal du til at kommentere? Hold da kaje, hvor jeg glæder mig!